Süt İneklerinde Mide Dönmesi
18.05.18, Cuma
Daha çok yetersiz ya da fiziksel formu zayıf kaba yem yedirilmesi, küflü yemler, doğumdan sonraki ilk 24 saatte oluşan iştahsızlığa bağlı rumenin küçülmesi sonucu sığırların son kısımdaki midelerinin (abomasum) dönmesi ya da yer değiştirmesi ile karakterize bir hastalıktır. İştah kaybı, süt veriminde düşüklük, sindirim sisteminin hareketlerinin durması görülen başlıca belirtileridir. Otların taze olduğu dönemde meraya çıkarılan hayvanlara ek kuru kaba yem verilmemesi de sebep olabilir. Kuru dönemden, süt üretimi dönemine geçişlerde yeterince uzun lifli (selüloz) kaliteli kuru ot verilmelidir. Doğum sonrası konsantre yem kademeli olarak artırılmalı, küflü yemlerden her zaman uzak durulmalıdır. Süt humması ve diğer hastalıklar önlenmeli ve varsa en kısa sürede tedaviye alınmalıdır.
Sığırlarda hatalı/yanlış beslenmeye bağlı olarak özellikle doğumdan sonraki 10 haftada oluşabilecek beslenme (metebolizma) hastalıkları diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi tedavi edilebilir hastalıklar olarak değil, mutlak korunulması gereken hastalıklar olarak ele alınmalıdır. Her zaman en ucuz ve başarılı tedavi yöntemi, hastalıklardan korunmadır.
İlginizi çekebilecek diğer haberler
En Çok İncelenenler
Kimdir, Nasıl Çalışır, Kültür &Sanat, Fotoğrafçılık, Resim & Heykel, Sinema & Tiyatro, Edebiyat, Müzik, Tarih, Biyoloji, Astronomi, Arkeoloji, Coğrafya, Üniversiteler, Bilim, Savunma Sanayi, Android, İcatlar, Otomotiv, Teknoloji, Sağlık, Spor, Nedir, Meslekler, Yemek tarifleri, Güncel, Turizm, Ekolojik Turizm, Konaklama, etkinlikler, Multimedya, Atatürk, Cumhurbaşkanlarımız, Başbakanlarımız, Padişahlarımız, Kültür Adamlarımız, Antik Tiyatrolar, Tarihi Kaleler, Tarihi Kiliseler, Antik Kentler, Müzelerimiz, Kuş Gözlem Alanları, Trekking Alanları, Kayak Merkezleri, Dağcılık Kulüpleri, Sualtı Dalış Okulları, Mağaralar, Su Altı Batıkları, Şelaleler, Milli Parklar, Yunan Mitolojisi, İnternet