
Yüksek dağ ekosistemleri…
20.01.19, Pazar
Ülkemizdeki yüksek dağlardaki yaşam koşulları, flora ve faunada belirgin şekilde artan irtifa ( yükseklik) ile değişmektedir.
Bir dağa tırmanırsanız, neredeyse kutup çemberine yaklaştığı izlenimini edersiniz: Temel kural: Yüksekliğinde 70m'lik bir artış, kuzeye doğru 110 km'lik yatay bir harekete denk gelebilir. Yağış miktarı irtifa ile birlikte önemli ölçüde artar.
Yüksek dağ ekosistemleri, endüstri ve trafik nedeniyle yüksek miktarda kirleticiye maruz kalmaktadır. Ayrıca, küresel ısınma buzulların erimesine neden olur, böylece artan toprak kaymaları, su dengesinde ve fauna ve bitki örtüsünde değişikliklere sebep olur.
Çünkü bir başka büyük sorun da, bazı turistlerin dağlarda konaklamaları sırasındaki davranışlarıdır. Bunlar ormanlarda atık bırakmamalı, bitkilere zarar vermemeli veya hayvanları rahatsız etmemelidir. Bunun için sadece işaretli alanlara ve yollara gitmeli, gürültü yapmamalı, hatta ateş yakmamalıdır.
Yüksek dağlar ve ormanlar toplumumuz için, bir yandan orman ve diğer yandan iklim korumasının yanı sıra, bitkilerin ve ağaçların oksijen üretimiyle de büyük bir fayda sağlar, bu küresel ısınmayı önler. Yüksek dağlar, doğanın sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisiyle eşsiz bir eğlence ve macera değeri sunar.
Bu nedenle yüksek dağlara özel dikkat gösterilmesi gerekir. Biyoçeşitliliğini korumak ve insanlara ve hayvanlara yaşanabilir bir ekosistem sağlamaya devam etmek için yüksek dağ ekosistemlerinde daha çok hayvan ve bitki koruma alanı olmalıdır.
Ayhan Küyük
İlginizi çekebilecek diğer haberler
En Çok İncelenenler
Kimdir, Nasıl Çalışır, Kültür &Sanat, Fotoğrafçılık, Resim & Heykel, Sinema & Tiyatro, Edebiyat, Müzik, Tarih, Biyoloji, Astronomi, Arkeoloji, Coğrafya, Üniversiteler, Bilim, Savunma Sanayi, Android, İcatlar, Otomotiv, Teknoloji, Sağlık, Spor, Nedir, Meslekler, Yemek tarifleri, Güncel, Turizm, Ekolojik Turizm, Konaklama, etkinlikler, Multimedya, Atatürk, Cumhurbaşkanlarımız, Başbakanlarımız, Padişahlarımız, Kültür Adamlarımız, Antik Tiyatrolar, Tarihi Kaleler, Tarihi Kiliseler, Antik Kentler, Müzelerimiz, Kuş Gözlem Alanları, Trekking Alanları, Kayak Merkezleri, Dağcılık Kulüpleri, Sualtı Dalış Okulları, Mağaralar, Su Altı Batıkları, Şelaleler, Milli Parklar, Yunan Mitolojisi, İnternet